Отпада изискването работниците и служителите, които са  необходими за нашата

...
Отпада изискването работниците и служителите, които са  необходими за нашата
Коментари Харесай

Одобриха улеснения за наемането на чужденци със синя карта

Отпада условието служащите и чиновниците, които са  нужни за нашата стопанска система, да имат висше обучение. С измененията на второ четене в закона за трудовата миграция и подвижност Народното събрание вкара еластичен режим на опциите за отдалечена работа и опциите за дълготрайни и краткосрочни командировки, в това число на територията на Европейски Съюз.

Притежателите на " синя карта " могат да упражняват и активност като самоосигуряващи се лица.

Променени бяха и  Закона за чужденците в Република България, Закона за поощряване на заетостта, Закона за българските персонални документи, Закона за здравното обезпечаване.

Целта е облекчение на процедурата по приемане на " синя карта ".

Против бяха от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Движение за права и свободи.

Мотивите са, че е нецелесъобразно чужденци, които дават отговор на изискванията за практикуване на висококвалифицирана претовареност според българското законодателство, да влизат в страната с виза за краткосрочно престояване.

Депутатът Петър Петров от " Възраждане ":

" Всеки един чужденец, приказвам за страни отвън Европейския съюз, Европейското икономическо пространство ще може към този момент, даже да не разполага с висше обучение, освен да се конкурира, само че и да бъде предпочетен поради по-ниското възнаграждение, което да му бъде обещано от тези локални, работещи в България непознати корпорации, непознати компании, да бъде предпочетен вместо български чиновник, даже такъм, който е на работа. И точно това е дискриминационно ".

И Георги Гьоков от Българска социалистическа партия:

" Това бързане, което направихме по приемането на този законопроект няма да докара до нищо положително. Отваряме необятно и безотговорно българския пазар на труда без гаранции отбрана на ползите на българската работна ръка ".

Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, която е и вносител на измененията, апострофира:

" И сега в страната чакат да влязат жители, които биха желали да работят на нашия пазар, които са от Украйна, от Русия, от Беларус, заради разнообразни условия, които се случват разнообразни страни. Също има хора, които желаят да дойдат и от Испания, от Германия.

Това, което се случва сега – че процесът е муден, има доста удължени периоди, има доста некоординирана работа сред институциите.

Заплатите ще бъдат увеличени, когато повече хора с гений и с благоприятни условия, с предприемачество и креативност дойдат да работят в България, тъй като по този начин ще се усили и междинната работна заплата в страната ". 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР